Нямаш акаунт? РЕГИСТРАЦИЯ
Здравей!

Влез в профила си, за да имаш достъп до всички опции на сайта. Публикуване на обяви, лични съобщения, запаметяване на любими обяви и търсения.

Още нямаш профил? Регистрирай се.

ВХОД Нова РЕГИСТРАЦИЯ
1/3
Добавена 20 апр, 01:19 ч.
Вокално Трио Българка - нова плоча - ВНА 12490
По договаряне
Доставка: Лично предаване; Купувача
Състояние: Ново
Описание
Вокално Трио Българка - 1989
Балкантон - ВНА 12490


при интерес пишете на лични
отговарям бързо

Страти Ангелаки думаше
Позаспа ли, ягодо
Ой, маце, маце
Мъри Радо, изп. Ева Георгиева
Лудо-младо, изп. Стоянка Бонева
Мъри станку
Карай, майчо

Пустоно лудо и младо
Смиляна
Станиното лице, изп. Янка Рупкина
Снощи съм минал, кузум Еленке
Трендафилко, разговорко, изп. Ева Георгиева
Ой, ела ми, либо ле, изп. Стоянка Бонева
Научил сай Добри

Сьпр. Михаил Маринов - гьдулка (А - 2), оркестър (А - 3, 6), група „Темпо Фолк" (А - 4, 5; В - 1,2, 3, 5), Румен Сираков -
тамбура и Борис Динев - тарамбука (В - 6)
Обр. Александър Йосифов (А - 1), Петър Крумов (А - 2, В - 4), Димитър Пенев (А - 3, 4, 5. 6, 7; В - 1, 2, 3, 5, 6, 7)
Диригент - Димитър Пенев

Трио „Българка“ е камерна музикална група за български народни песни. Създадена е през 1975 година по идея на Ева Георгиева, солистка от „Мистерията на българските гласове“. Заедно с нея пеят Янка Рупкина и Стоянка Бонева. Вокалните характеристики на трите певици, произхождат от различни региони на България, Ева е от Добруджа, Янка – от Странджа, Стоянка – от Пиринско. Пеенето им се отличава с оригинално музициране и спяване на гласовете.

Преди да се обособят като самостоятелна формация, певиците пеят в Ансамбъла за народни песни на БНР. Ансанбъл, който по-късно швейцарският продуцент Марсел Селие кръщава „Мистерията на българските гласове“. В ансамбъла Ева, Янка и Стоянка са избрани от диригентите да бъдат солистки в хора. Не след дълго трите певици имат участие в Българската национална телевизия, но още не знаели с какво име да се представят, когато тогавашният говорител Даниел Илиев им предложил да се казват Трио „Българка“, което те единодушно приели.

Личен импресарио на трио „Българка“ става музикалният продуцент Джо Бойд, популярен с работата си с Пинк Флойд и R.E.M. Триото придобива световна известност и поканите за концертни турнета по света не стихват. Заедно с група „Балкана“ са имали концертни турнета в Европа, Съединените щати, Австралия, Израел и Япония.

Певиците оставят над 40 тригласно аранжирани народни песни във фонда на БНР. Издават три албума за „Балкантон“ и Hannibal Records. Тяхната музика е включена в много музикални компилации.

През 1989 г. записват беквокали в песните „Deeper Understanding“, „Never Be Mine“ и „Rocket's Tail“ от албума „The Sensual World“ на британската поп звезда Кейт Буш. Съвместното им творчество е обвързано със сърдечно приятелство. Четири години по-късно участват и в записите на „You're the One“, „The Song of Solomon“ и „Why Should I Love You?“ от албума „The Red Shoes“, в който също колаборира Prince, Ерик Клептън, Джеф Бек и други.

Възхитен от изпълненията им е и прочутият китарист на Бийтълс Джордж Харисън, който след концерт на трио „Българка“ в Лондон възкликва, че това е най-хубавата музика на планетата.

Печелят престижната американска награда „Грами“ през 1990 г. Българските композитори Александър Йосифов, Стефан Кънев, Николай Кауфман, Коста Колев, Петър Крумов, Петър Льондев, Димитър Пенев и др. пишат песни за трио „Българка“. Трио „Българка“ прави първия сериозен пробив на световните сцени с камерното си музициране и в прослава на този толкова изящен жанр, основан на традиционното българско изкуство.


още обяви в профила Грамофонче
//www.youtube.com/embed/0hKft_m6wwU
155 рейтинг
В Bazar.BG от 26 март 2020г.
Последно активен днес в 01:33 ч.
гр. София
София-град
Карта
Преглеждания: 1612
Отмени
Съобщение
Може да прикачите до 4 файла тип: jpg, jpeg, gif, png, pdf, doc, docx, odt, xls, xlsx, txt, zip, rar, tar