Нямаш акаунт? РЕГИСТРАЦИЯ
Здравей!

Влез в профила си, за да имаш достъп до всички опции на сайта. Публикуване на обяви, лични съобщения, запаметяване на любими обяви и търсения.

Още нямаш профил? Регистрирай се.

ВХОД Нова РЕГИСТРАЦИЯ
1/3
Добавена 20 апр, 01:22 ч.
Лиляна Галевска / Йовчо Караиванов ‎– Трънски Песни / Тракийски Песни – ВНА 10135
25 лв
Доставка: Лично предаване; Купувача
Състояние: Ново
Описание
Лиляна Галевска / Йовчо Караиванов ‎- 1978г.
Трънски Песни / Тракийски Песни
Балкантон ‎– ВНА 10135

при интерес пишете на лични
отговарям бързо

A1 Спусна Се Звезда
A2 Море Леле Райне
A3 Град Градила Бяла Неда
A4 Много Оди
A5 Заръчала Еленка
A6 Синоч Кони Не Дойдоше
A7 Попадия Оро Води
Изп. Л. Галевска
Обр. Б. Нанков (1, 3, 5), Н. Кауфман (2, 4, 6, 7). Съпр. орк. АНПБР, дир. Б. Нанков (1, 3, 5), К. Колев (2, 4, 6, 7)

B1 Разсърди Се Дойчо
B2 Тонке Ле
B3 Иван Марийка Думаше
B4 Тъмен се Облак Зададе
B5 Георге Ле
B6 Стефан Калинки Думаше
Изп. Й. Караиванов
Обр. Ан. Наумов (1), К. Колев (2, 3), Кр. Кюркчийски (4), Г. Минчев (5), Хр. Тодоров (6). Съпр. орк., дир. Ан. Наумов (1), К. Колев (2, 3), П. Радев (4), Г. Минчев (5), Хр. Тодоров (6)

Лиляна Галевска е певица от Шопската фолклорна област, изпълнителка на народни песни от Трънския край.

Още от дете, седемгодишна, тя запява майчините си песни, след което пее в ансамбъл „Изворче“ при Двореца на децата. Дълги години е солистка на Държавния ансамбъл „Филип Кутев“. Пее в хоровете „Космически гласове от България“ и „Големите български гласове“ и ансамбъл „Магистрали“. Има много записи в Българско национално радио, Балкантон, снима филми в Българска национална телевизия.

През 1991 година напуска ансамбъл „Филип Кутев“ и става част от квартет „Славей“. Самостоятелно и с квартета пее в много страни на Европа, Азия и Америка.

Получава много награди от престижни български и международни конкурси и фестивали, сред които „Златна лира“ от Съюза на музикалните и танцови дейци, по повод 10-годишния (2001) и 15-годишния юбилей на квартет „Славей“ (2006).

Йовчо Караиванов е български народен певец, представител на тракийската народно-певческа школа и педагог.
Отрасъл в семейство на потомствени народни певци и свирачи. Работи като шивашки чирак, а по-късно и като шивач в Сливенските текстилни фабрики. Въпреки юридическото си образование, Йовчо Караиванов се посвещава изцяло на тракийската народна песен, превръщайки я в мисия на живота си.

През 1949 г. гласът му за първи път прозвучава по Радио „София“. От 1951 до 1952 г. е солист в Държавния ансамбъл за народни песни и танци – един от първите му солисти. Изнася концерти в СССР (1954), КНР и Монголия (1955), Швейцария и Франция (1958), Ирак и Ливан.[4] Към Концертна дирекция – София (1954) Йовчо Караиванов създава и ръководи популярната на времето група „Българска песен“. Той е един от най-ярките представители на тракийската народно-певческа школа. Благодарение на талантливите си изпълнения и характерния си глас Караиванов популяризира тракийските песни. Ставайки много популярни, те влизат трайно в репертоара на много самодейни и професионални народни хорове, а по-късно се превръщат в школа за млади народни певци. От 1949 г. е постоянен сътрудник на Радио „София“, „Балкантон“ и Българската национална телевизия. В последните години от живота си работи като музикален редактор в Българско национално радио, отговарящ за чистотата на музикалните диалекти при песните, които предстои да бъдат записани. Йовчо Караиванов отдава силите си за запазването на народната музика. Години от живота си посвещава и на педагогическа дейност. Ученици на Караиванов са Красимир Станев, Слави Бойчев, Тодор Кожухаров, Славка Бойчева, Бинка Добрева, Данислав Кехайов. Много от песните му са станали част от репертоара на българските ансамбли и са школа за младите певци. В своите търсения той често се е допитвал до фолклористи от БАН, интересувал се е от историите около създаването на народните образци. Йовчо Караиванов е от народните певци, отворени към различните музикални жанрове и изкуства. Известни са неговите пристрастия към операта, театъра, литературата.[

Носител е на орден „Кирил и Методий“ – III степен, на медалите „25 години народна власт“ и „1300 години България“, както и на званието „Заслужил артист“.

На 31 март 1996 г. в НДК с голям фолклорен концерт е отбелязан 70-годишният юбилей на Караиванов. Поздрави към певеца отправят негови колеги и ученици. Часове след концерта Йовчо Караиванов умира. По негово желание е погребан в родното му село.

Понастоящем в село Селиминово, Сливенско, се провежда конкурсът за млади изпълнители на народни песни „С песните на Йовчо Караиванов“.

още обяви в профила Грамофонче

//www.youtube.com/embed/T_0-cOeeKSE
Оценка 4.7 от 46 гласа.
155 рейтинг
В Bazar.BG от 26 март 2020г.
Последно активен вчера в 23:19 ч.
гр. София
София-град
Карта
Преглеждания: 766
Отмени
Съобщение
Може да прикачите до 4 файла тип: jpg, jpeg, gif, png, pdf, doc, docx, odt, xls, xlsx, txt, zip, rar, tar