Преса за грозде
Пресата за грозде е една неразделна част от процеса на правене на вино. Тя се използва в домашни условия и в индустриален мащаб. Уредът значително улеснява работата при мачкането на плодовете. Използването му помага за бързото и ефективното отделяне и изцеждане на сока без да се повреждат семената. Пресата за грозде се състои от няколко елемента: зъбни колела, двойка дървени или неръждаеми ролки, които са с гофрирана повърхност, чифт съдове, които са за натрошения плод и сока.
Има няколко разновидности на този уред. Първият вид е механична преса за грозде. Тя има дървена кошница и рамка от чугун. Това е добър вариант за домашна употреба, защото работи посредством физическо усилие и производителността не е толкова голяма, за да се използва за промишлени количества. Вторият е електрическият модел, който е изработен от неръждаема стомана и работи на принципа на налягането чрез специална помпа. Производителността е висока. Този вид може да бъде универсален и специализиран. Универсалният се използва за изцеждането на всякакви плодове, а специализираният е адаптиран само за гроздови зърна.