Нямаш акаунт? РЕГИСТРАЦИЯ
Здравей!

Влез в профила си, за да имаш достъп до всички опции на сайта. Публикуване на обяви, лични съобщения, запаметяване на любими обяви и търсения.

Още нямаш профил? Регистрирай се.

ВХОД Нова РЕГИСТРАЦИЯ
1/3
Добавена 23 апр, 22:10 ч.
Бате Асен - Асен Кисимов (Ангелов) - Детски песни от български филми и др - ВАА 12370
По договаряне
Доставка: Лично предаване; Купувача
Състояние: Използвано
Описание
Бате Асен - Асен Кисимов - Детски песни - 1989
Балкантон - ВАА 12370

при интерес пишете на лични
отговарям бързо
рядка плоча

А
Тече, всичко тече (из филма Васко да Гама от село Рупча) (м. Симеон Пиронков, т. Миряна Башева)
Песен за приятеля (м. Константин Ташев, т. Недялко Йорданов)
Песен за хвърчащите хора (из филма Адиос, мучачос) (м. Георги Генков, т. Валери Петров)
Песен за звездите (м. Борис Карадимчев, т. Васил Сотиров)
Песничка за панаира (м. Кирил Дончев, т. Иван Теофилов)
Песничка за антракта (м. Константин Ташев, т. Недялко Йорданов)

В
Песен за таралежите (из филма Войната на таралежите) (м. Кирил Цибулка, т. Миряна Башева)
Песен за младостта (м. Божидар Петков, т. Валери Петров)
Мъжка песничка (м. Борис Карадимчев, т. Валери Петров)
Ала-балада за контраадмирала (м. Георги Генков, т. Валери Петров)
Звездата на моряка (м. Георги Генков, т. Иван Теофилов)
-
текст: Любомир Пеевски, Данаил Константинов
изпълнение: Асен Ангелов Кисимов - Бате Асен

Асен Кисимов е български актьор и певец. Известен както с незабравимите детски песни („Тече, всичко тече“, „Къде остана детството“,„Зайченцето бяло“, „Песен за хвърчащите хора“) и с големи роли в театъра („Необикновен процес“, „Сватбата на Фигаро“, „Осъдени души“, „Иванов“, „Чудо“), в киното („Понеделник сутрин“, „От нищо нещо“, „Бронзовата лисица“) и в телевизията („Рицарят на бялата дама“, „Дядо Йоцо гледа“).

След завършването си Асен Кисимов започва да играе в така одумвания тогава Драматичен театър Бургас и участва в сътворяването на Модерния Български Театър. Първата му „професионална“ роля е тази на „Сашко“ в пиесата „Барабанчица“.

В Бургас той се запознава с режисьора Леон Даниел, когото смята за свой втори учител и участва в много негови постановки (”Сизиф и смъртта“, „Чудак“, „Вишнева градина“ и мн. др.), като „Вишнева градина“ по Чехов е първата му роля в класиката. През началния сезон, откакто завършва ВИТИЗ, Асен изиграва три централни роли в пиеси на Леон Даниел и три при другите режисьори. Той смята това за голям шанс, защото е заварил най-силния период на театъра с режисьори като Леон Даниел, Вили Цанков и Юлия Огнянова, които според думите му правели нова драматургия с нови средства.

През 1962 г. Драматичен театър Бургас е закрит след решение на Централния Комитет на БКП. Това е оповестено от тогавашния Министър на културата, който заедно със Завеждащия „Агитация и Пропаганда“ лично закрива театъра. В знак на протест Асен, заедно с още 23-ма свои колеги актьори (от общо 30), подават оставки и напускат Драматичния театър. По-късно, с помощта на заместник-министъра на културата Иван Башев, половината от протестиращата актьорска група успява да се премести в София.

В годините след напускането на Бургаския театър, Кисимов продължава да играе в множество постановки на Леон Даниел в София – участва в над 30 спектакъла на талантливия режисьор. След завръщането си в София, Асен играе последователно от 1962 г. до 1965 г. в Театър „Българска армия“, после за кратко в Театър „Народна сцена“, от 1966 г. до 1972 г. в „Театър на поезията и естрадата“ (по-късно превърнал се в Театър „София“), а от 1972 г. до 2003 г. отново в Театъра на Армията, както и от време на време в Сатиричния театър и в „Театър 199“.

От 1962 г. Асен Кисимов започва да разказва и приказки по телевизията и се превръща в едно от любимите лица на малките зрители.

Асен Кисимов изпява една много красива песен по текст на Валери Петров и музика на Георги Генков, това е „Песен за хвърчащите хора“ от филма „Адиос, мучачос“. А следващата 1979 г. е отново щастлива за актьора, защото той участва в любимата на мнозина комедия: „От нищо нещо“, където играе ролята на журналиста Ангел Ташев. Пак по това време Кисимов се превъплъщава в образа на „Лебедев“ в пиесата „Иванов“ по Чехов, с която остава завинаги в сърцата на мнозина любители на театралното изкуство.

Още популярност и зрителска обич актьорът събира с изпълнението на песента „Къде остана детството“ към филма „Войната на таралежите“. Филмът, режисиран от Иванка Гръбчева, по сценарий на братя Мормареви, получава наградата за детско кино на Съюза на Българските Филмови Дейци през 1979 г. и заедно с песента изписва още една приказна страница в историята на българското кино за деца. „Къде ми са детските книжки… кажи ми, мой прашен сандък?“ запяват малки, големи и белокоси деца заедно с актьора Асен Кисимов. Интересното е, че песничката звучи непрекъснато и до днес по радиостанциите в България, осветявайки един или друг прашен спомен за шареното детство на хиляди вече пораснали български малчугани.

Песента „Тече, всичко тече… времето няма бряг и ни влече“ за детския сериен филм по БНТ „Васко да Гама от село Рупча“ се радва на огромен успех също като „Къде остана детството“ от 1979 г. Самият филм, с режисьор Митко Петров и сценаристи отново братя Мормареви, също бива отличен пак с наградата за детско кино на Съюза на Българските Филмови Дейци.

Сред многобройните си участия на сцената, на големия и малкия екран, Асен Кисимов успява през 1989 г. да намери време и да издаде плочата „Бате Асен“ с 10 песни и текстове.

Асен обожава да посвещава времето си на децата, смята, че те са по-важни от възрастните, защото и при тях има борба за успех, но тя е чиста и не е така злобно рафинирана, няма подлости, няма лакти, няма думи и действия зад гърба. Според него, всяко дете се ражда добро и едва по-късно бива формиран неговия светоглед, затова на актьора му е мъчно, че на някои деца не им се обръща достатъчно внимание. Кисимов, както и Панчо Панчев, се страхуват от тенденцията, че днешните деца не биват стимулирани да четат книжки и по този начин тяхното съприкосновение с вълшебния свят на словото, на книгата и на изкуствата може да остане недоразвито. А точно този вълшебен свят би ги спасил от отчуждение и самота в иначе най-комуникационния век – века на компютрите, интернет и на безкрайните, неизмерими кибер-пространства, смята Бате Асен. Пазейки дълбоко в сърцето си думите на своя Учител проф. Георги Стаматов, той мисли, че детският космос и този на истинския актьор са много близки и си приличат по любопитството и интереса към прекрасния широк свят.

още обяви в профила Грамофонче




//www.youtube.com/embed/EO9Ga3zVM08
157 рейтинг
В Bazar.BG от 26 март 2020г.
Последно активен днес в 20:13 ч.
гр. София
София-град
Карта
Преглеждания: 1061
Отмени
Съобщение
Може да прикачите до 4 файла тип: jpg, jpeg, gif, png, pdf, doc, docx, odt, xls, xlsx, txt, zip, rar, tar