Д-р Димитър Цаков е дългогодишен директор на Института по винарска промишленост в София. Специализирал е в Унгария, Франция и Русия. С научна цел е посетил специализирани институти и предприятия в Румъния, Австрия, Украйна, Армения, Грузия, Германия и Испания. Един от пионерите в производството на естествено пенливи (шампанизирани) вина у нас. Под негово ръководство и с личното му активно участие са създадени вината с контролирано наименование за произход (ВКНП) в България. Ръководител на колектив, разработил технологията за производството на розови вина у нас. Член на редколегията и автор на материали за Българска ампелография. Взел е активно участие в районирането на лозарството в България под ръководството на акад. проф. Куню Д. Стоев.
Организирал е и провел два международни и един световен конкурс на вина и коняци (брендита) “Слънчев бряг” през 1976, 1980 и 1984 г. Председател на международните журита, направили оценките и на трите конкурса. Участвал е с научни доклади на международни форуми в Париж, Берлин, Москва, Кишинев, Братислава, Фрайбург и Варна.
Автор на няколко книги по винарство. Написал е повече от 150 научни и научно-популярни труда и статии, част от които са отпечатани в авторитетни чуждестранни списания, издавани във Франция, Австрия, Германия, бившия СССР и други. През последните 10 години е публикувал повече от 150 статии по въпроси на домашното винопроизводство, биологичната стойност на виното, култура в консумацията на вино, ековината, винотерапия, борбата с алкохолизма и други.
СЪДЪРЖАНИЕ:
Предговор към третото издание
Предговор към второто издание
Въведение
Кратка история на винарството
Биологична стойност на виното
Технологична характеристика на гроздето като суровина за производство на вино
- Механичен състав на гроздето
- Химичен състав на гроздето
Винарски помещения – изисквания и поддържане
- Винарски съдове
- Подготовка (обработка) на нови дървени съдове
- Почистване на употребявани съдове
- Определяне на обема (вместимостта) на съдовете
- Определяне количеството на виното в непълна бъчва
Общи въпроси
- Определяне на захарното съдържание на гроздето
- (мъстта)
- Използване на серен двуокис
- Използване на серния двуокис като дезинфекционно средство
- Приготвяне на серни ленти за напушване
Алкохолна ферментация
- Винени дрожди
- Приготвяне на квас (мая)
- Контрол на ферментацията
Технологична зрялост на гроздето
- Определяне датата за гроздобер
- Гроздобер, транспорт и преработка на гроздето
- Определяне и коригиране на захарното съдържание
Производство на бели вина
- Преработка на гроздето и отделяне на мъстта
- Корекция на захарното съдържание
- Сулфитиране (внасяне на серен двуокис)
- Алкохолна ферментация
- Първо претакане (отделяне на виното от грубата утайка)
- Грижи за виното по време на съхранението
- Второ претакане
- Ферментиране на сладките джибри
- Изваряне (дестилация) на джибрите
Производство на червени вина
- Преработка на гроздето
- Корекция на захарното съдържание
- Сулфитиране (внасяне на серен двуокис)
- Алкохолна ферментация
- Отделяне на виното от джибрите
- Тиха ферментация
- Първо претакане (отделяне на виното от грубата утайка)
- Грижи за виното при съхранението
- Второ претакане и наливане на виното в бутилки
Производство на розови вина
Производство на вино пелин (наложен пелин)
Приготвяне на пенливо вино с екстракт
Грижа за вината
- Претакане на вината
- Бистрене, филтриране и бутилиране на вината
- Филтриране на виното
- Бутилиране на виното
Болести, повреди и недостатъци на вината
- Болести по вината
- Повреди по вината
Притежава ли виното защитни сили (имунна система)
Органолептична оценка (дегустация) на вината
Култура в консумацията на вино
С качествени вина в умерени количества – против алкохолизма
Винотерапия
Горещи вина
Грешки, допускани в домашното винопроизводство
Кога и защо младите вина се вкисват?
Екологично чисти ли са домашните вина?
Виното и сърдечните заболявания
Механизъм на алкохолизма (Как се стига до алкохолизъм)
Производство на ракии
- Производство на джиброва ракия
- Производство на плодови ракии
- Преработка на плодовете
- Ферментация на плодовите каши
- Изваряне (дестилация) на ферментиралите материали
- Технология на изваряването (дестилацията)
- Коригиране на алкохолния градус на ракията
- Отлежаване на ракията в дървени съдове
- Отлежаване на ракията в стъклени съдове
- Бистрене на ракиите
- Бистрене с яйчен белтък
- Бяло потъмняване на ракията
- Обработка на дефектни ракии
- Подобряване на вкуса на кисели ракии
- Приготвяне на билкова ракия
- Преваряване (двойна дестилация) на ракията
Органолептична оценка на ракиите
Плодови вина
- Ябълково вино
- Шипково вино
- Малиново вино
- Къпиново вино
- Вино от касис
Приготвяне на оцет
Приготвяне на гроздов сок
- Запазване на гроздовия сок чрез пастьоризация
Технологична характеристика на основните винени сортове грозде
- Сортове грозде за бели вина
- Сортове грозде за червени вина
Информация за виното
Мисли за виното
Анекдоти за виното
Жените си личат по питиетата
Таблица с определяне на вместимостта на винарските съдове
Таблица за определяне на обема на бъчва с помощта на обикновен метър
Таблица за разреждане на ракии
Указания за оценките
Използвана литература