Нямаш акаунт? РЕГИСТРАЦИЯ
Здравей!

Влез в профила си, за да имаш достъп до всички опции на сайта. Публикуване на обяви, лични съобщения, запаметяване на любими обяви и търсения.

Още нямаш профил? Регистрирай се.

ВХОД Нова РЕГИСТРАЦИЯ
1/1
Добавена 13 фев, 21:01 ч.
Технология на кулинарната продукция. Част 2
11,90 лв
Доставка: Купувача
Състояние: Ново
Предмет: Други
Клас: Други
Описание
Автор: Стамен Стамов, Кремена Никовска
Обем: 212 стр.
Размер в мм: 165 х 235
Издател: Матком
Корица: Меки
Година на издаване: 2013
Състояние: На склад при доставчик

Учебник за професионални гимназии.

Учебникът е предназначен за учениците от професионалните гимназии, обучаващи се по професионално направление “Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг”. Разработен е съгласно утвърдените от Министерството на образованието, младежта и науката учебни програми. Като учебно помагало би могъл да се ползва и от студенти в колежи и университети по специалности, свързани с кетъринга и туризма. Подходящ е за учебни центрове, школи и други звена, обучаващи кадри за системата на общественото хранене и кетъринг-кулинарното производство. Може да се ползва и от работещите в организираното хранене и кулинарната индустрия.
В учебника се разглеждат основни въпроси, свързани с кулинарната технология. Разгледани са технологичните процеси, както и промените, които настъпват с хранителните и други вещества при кулинарната обработка. Обект са и всички етапи от цялостния технологичен процес – обработката на суровините, производството на полуфабрикати, полуготова и готова продукция. Отделено е място на кухненския персонал и средствата му за работа. Внимание е обърнато на дизайна на ястията, на качеството на кулинарната продукция и безопасността на кухненското производство. Направена е характеристика и са посочени особеностите на българската и някои чуждестранни национални кухни.

Учебникът е в две части. Материалът е структуриран по тематични направления в следните глави:

Първа част

  • Организация на кулинарното производство. Персонал. Кухненско оборудване
  • Органолептичен анализ на кулинарната продукция
  • Производствената програма на кухнята. Меню
  • Технологични процеси, използвани в кулинарната технология
  • Промени при кулинарна обработка
  • Предварителна кулинарна обработка на хранителни продукти. Технология на полуфабрикати
  • Технология на съставки на ястията
  • Технология на предястията

Втора част

  • Технология на супи
  • Технология на основни ястия
  • Технология на десерти
  • Българска национална кухня
  • Чуждестранни национални кухни
  • Детско и диетично хранене
  • Дизайн на кулинарните изделия
  • Безопасност и контрол на качеството при кулинарното производство

СЪДЪРЖАНИЕ:

Въведение
Технология на супи

  • Характеристика, предназначение, видове
  • Технология на студени супи
  • Технология на горещи супи
    • Горещи бистри супи
    • Горещи небистри супи

Технология на основни ястия

  • Технология на варени и задушени основни ястия
    • Ястия от варени зеленчуци
    • Ястия от варени зърнени и бобови продукти
    • Ястия от варени тестени изделия
    • Ястия от варени месо и субпродукти
    • Ястия от варени птици
    • Ястия от варени риби и нерибни морски продукти
    • Каши и фрикасета
    • Пюрета
    • Пълнени зеленчуци и сарми
    • Яхнии, плакии
    • Кебапи, гулаши
  • Технология на пържени основни ястия
    • Ястия от пържени меса и субпродукти
    • Ястия от пържени птици
    • Ястия от пържена риба
    • Други пържени ястия
  • Технология на печени основни ястия
    • Печени ястия в пекарен шкаф
    • Печени ястия върху нагрята повърхност
    • Печени ястия с инфрачервени лъчи
  • Технология на основни ястия, приготвени чрез комбинирана топлинна обработка

Технология на десерти>

  • Технология на кухненски десерти
    • Студени десерти
      • Компоти
      • Нишестени десерти
      • Желатинови (желирани) десерти
      • Замразени десерти
      • Плодове
    • Топли десерти
      • Суфлета
      • Пудинги
      • Омлети
  • Технология на сладкарски десерти
    • Технология на теста. Тестени сладкарски изделия
      • Обикновено тесто (без мая). Изделия от него
      • Тесто с мая. Изделия от него
      • Парено тесто. Изделия от него
      • Рядко тесто. Изделия от него
      • Белтъчно тесто. Изделия от него
      • Ронливо маслено тесто. Изделия от него
      • Бъркано маслено тесто. Изделия от него
      • Многолистно маслено тесто. Изделия от него
      • Пандишпаново тесто. Изделия от него
    • Технология на кремове и желирани десерти
      • Технология на кремове
      • Технология на желирани десерти
    • Технология на замразени десерти

Българска национална кухня

  • Характеристика и особености на българската национална кухня
  • Регионални кухни. Кулинарни региони / дестинации
  • Кулинарен фолклор – традиции, празници, обичаи
    • Календарни празници, обреди и обичаи в България
    • Кулинарни изложби и фестивали

Чуждестранни национални кухни

  • Европейски кухни
    • Френска национална кухня
    • Италианска национална кухня
    • Немска национална кухня
  • Азиатски кухни
    • Китайска национална кухня
    • Индийска национална кухня
  • Американски кухни
    • Мексиканска национална кухня

Детско и диетично хранене

  • Технология на ястия за деца
    • Основни принципи на детското хранене
    • Основни моменти (особености) в технологията на приготвяне на ястия за деца
  • Технология на диетични ястия
    • Основни принципи на диетичното хранене
    • Основни моменти (особености) в технологията на приготвяне на диетични ястия

Дизайн на ястията и десертите

  • Презентация на ястия и десерти
  • Основи на дизайна на ястията и десертите
    • Дизайн на ястието и продуктите в него
    • Дизайн на ястието и съда, в който се поднася
      • Трапезни съдове и дизайн на ястието
      • Избор на съд (чиния) за ястието
      • Аранжиране на ястията в чиниите
      • Декориране (украсяване) на чиния

Безопасност и контрол на качеството при кулинарното производство

  • Здравна безопасност при кулинарното производство. Санитарно-хигиенен контрол
    • Хигиенни изисквания към базата на заведението
    • Хигиенни изисквания към приемането и съхранението на суровините и полуфабрикатите
    • Хигиенни изисквания към обработката на суровините и технологията на полуфабрикатите
    • Хигиенни изисквания към технологията на кулинарната продукция
    • Хигиенни изисквания към съхранението, транспорта и реализацията на готовата продукция в заведенията
    • Хигиенни изисквания към експлоатацията и поддържането на заведението
    • Хигиенни изисквания към личната хигиена на работещите в заведенията
  • Системите за добри практики и самоконтрол (НАССР) в общественото хранене и кетъринг-кулинарните производства
  • Безопасност на производствената среда при кулинарното производство
    • Противопожарна и аварийна безопасност при кулинарното производство
    • Тютюнопушенето и кулинарното производство
  • Оценка и контрол на качеството на кулинарната продукция
    • Показатели за качеството на кулинарната продукция
      • Субективни показатели за качеството на кулинарната продукция
      • Обективни показатели за качеството на кулинарната продукция
    • Оценка на качеството на кулинарната продукция
      • Оценка на субективните показатели за качеството на кулинарната продукция
      • Оценка на обективните показатели за качеството на кулинарната продукция

Литература


PREMIUM
3525 рейтинг
В Bazar.BG от 12 ноември 2012г.
Последно активен днес в 19:39 ч.
Доставя с отстъпка

Телефон(и): 0889890478
https://www.booktemple.bg/
Люлин 6
гр. София
Карта
Преглеждания: 910
Отмени
гр. София, Люлин 6
 
Още подобни обяви от Люлин 6, гр. София
Обратно към обявата
Съобщение
Може да прикачите до 4 файла тип: jpg, jpeg, gif, png, pdf, doc, docx, odt, xls, xlsx, txt, zip, rar, tar