Добавена 25 мар, 14:57 ч.
Комбуча, чаена гъба
5 лв
Доставка: Купувача
Описание
Комбуча е ферментирала „жива” напитка, която по вкус и консистенция напомня на нещо средно между ябълков сайдер и шампанско. Зад киселеещите мехурчета се крият лечебни свойства, за които се носят легенди в Русия, а Западът тепърва открива.
Изходният „продукт” за напитката е гъбата Medusomyces gisevii Lindau, която представлява жилава желатинова мембрана под формата на плосък диск. Тя живее в хранителен разтвор от чай и захар, в който постоянно се размножава – точно затова е известна също като „чаена гъба”. Комбуча е същинска мини биохимична лаборатория – докато се храни, тя предизвиква разнообразни процеси на синтез и разпад, вследствие на които отделя ценни вещества с лечебни свойства. Целият процес е много интересен за
наблюдение – по време на ферментацията (която може да трае до няколко седмици) на повърхността се оформя още една, подобна на медуза структура
– гъбата-майка се възпроизвежда.
Оценка 4.6 от 180 гласа.
Преглеждания: 6851