Нямаш акаунт? РЕГИСТРАЦИЯ
Здравей!

Влез в профила си, за да имаш достъп до всички опции на сайта. Публикуване на обяви, лични съобщения, запаметяване на любими обяви и търсения.

Още нямаш профил? Регистрирай се.

ВХОД Нова РЕГИСТРАЦИЯ
1/1
Добавена 10 апр, 18:36 ч.
Технология на хляба, хлебните и сладкарските изделия
14,90 лв
Доставка: Купувача
Състояние: Ново
Описание
Автор: Гроздан Караджов, Радка Василева, Мария Николова
Обем: 372 стр.
Размер в мм.: 140 х 215
Издател: Матком
Корица: Мека
Година на издаване: 2007
Състояние: На склад при доставчик

Производството на хляб е една от първите дейности на човека, започнала при заседналия му начин на живот. Приготвянето на храна е изисквало отглеждането на подходящи растения. За хляба това са житните – пшеница, ръж, царевица, ечемик и др. Постепенно начините за приготвяне на хляб, неговият вид и състав се усъвършенствуват с развитието на човешкото общество – от кашите с цели или натрошени зърна, използуването на кисел квас, откриването на хлебната мая до създаването на съвременните механизирани технологични процеси. Разнообразява се и асортиментът, който вече включва богатство от национални традиции, форми, състав, вкус, вложени подобрители и др., както при хляба, така и при хлебните и сладкарските изделия.

Вярна е народната мъдрост, че няма нищо по-голямо от хляба. Затова разгледаните в учебника въпроси, свързани със суровините и тяхната подготовка за приготвяне на тесто, с теоретичните основи на хлебопроизводството и с технологията на хляба, хлебните и сладкарските изделия, са изключително важни за професионалната подготовка на курсистите от техникумите и на учениците от СПТУ по хранително-вкусова промишленост, така и за по-широката читателска аудитория – специалистите и хората, които имат пряко отношение към този проблем.

Учебникът е предназначен за техникумите и СПТУ по хранително-вкусова промишленост, написан е съгласно учебната програма и е одобрен от Министерство на образованието, науката и технологиите.

СЪДЪРЖАНИЕ:

Качествена характеристика и подготовка на суровините

  • Пшеничено брашно
    • Химичен състав на брашното
    • Хлебопекарни свойства на брашното
      • Газообразуваща способност на брашното
      • Сила на брашното
      • Цвят на брашното и едрина на брашнените частици
  • Особености в хлебопекарните свойства на другите типове брашна
  • Промени в хлебопекарните свойства на брашното при съхраняване
    • Продължителност на съзряване на брашното
    • Пътища за ускоряване на процеса. Съзряване на брашното
    • Неблагоприятни процеси, протичащи при съхраняване на брашното
  • Подготовка на брашното
  • Набухватели на тестото
    • Хлебна мая
    • Нахутова мая
    • Млечнокисели закваски
    • Химични набухватели
  • Вода
  • Готварска сол
  • Захарни вещества и нишесте
  • Мазнини
  • Яйца
  • Мляко и млечни продукти
  • Ядки и семена
    • Ядки
    • Семена
  • Плодове и зеленчуци
    • Плодове
    • Плодови продукти
    • Зеленчуци
  • Месо и месни продукти
  • Желиращи вещества
  • Оцветители
  • Хранителни киселини
  • Ароматни и вкусови вещества
    • Подправки
    • Есенции
  • Алкалоидни продукти

Теоретични основи на хлебопризводството

  • Рецептура на тестото
  • Образуване на тестото
    • Замесване
    • Процеси при образуване на тестото
      • Физични и колоидни процеси
      • Биохимични процеси
  • Агрегатни фази на тестото
  • Структора на тестото
  • Фактори, които влияят върху образуванито на тестото
    • Вътрешнозначими фактори
    • Рецептурни фактори
    • Технологичн фактори
    • Външнозначими фактори
  • Видове замествания
  • Готовност на образуваното тесто
  • Съзряване на тестото
  • Биохимични процеси
    • Биологични процеси вследствие на дейността на микрофлората
    • Биологични процеси вследствие на дейността на ензимите на брашното
  • Колоидни процеси
  • Структурни и физикохимични промени в съзряващото тесто
  • Фактори, които вляят върху съзряването на тестото
    • Технологични фактори
    • Рецептурни фактори
    • Други фактори
  • Готовност на съзрялото тесто
  • Приготвене на тестото
  • Еднофазно приготвяне на тестото
  • Двуфазно приготвяне на тестото
  • Многофазно приготвяне на тестото
  • Сравнителна оценка на различните начини на приготвян на тестото
  • Приготвяне на ръжено тесто
  • Формиране на тестото
  • Делене на тестото
  • Окръгляване на тестото
  • Почивка на тестените късове
  • Оформяне на тестените късове
  • Набухване на тестото
  • Биохимичен начин на набухване (окончателна ферментация)
    • Същност на биохимичното набухване (окончателна ферментация)
    • Режим на окончателна ферментация
    • Фактори, от които зовиси окончателната ферментация
    • Готовност на окончателно ферментиралото тесто
  • Химичен начин на набухване
  • Механичен начин на набухване
  • Физичен начин на набухване
  • Сравнителна оценка на различните начини на набухване на тестото
  • Подготовка на тестото за термична обработка
  • Термична обработка на тестото
  • Изпичане
    • Термодинамични процеси
    • Физични процеси
    • Микробиологични процеси
    • Биохимични процеси
    • Колоидни процеси
    • Химични процеси
    • Режим на изпичане
    • Готовност на изпечения хляб
    • Загуби от изпичане
    • Други методи на изпичане
  • Пържене
  • Варене
  • Сушене
  • Съхраняване на готовата продукция
  • Изстиване и изсъхване
  • Стареене на хляба
    • Същност на стареенето на хляба
    • Фактори, влияещи върху процеса стареене
  • Методи за определяне на преснотата на новата продукция
  • Изисквания към складовете, амбалажа и транспортните средства
  • Добив на готова продукция
  • Фактори, от които зависи добивът
    • Добив на тесто
    • Загуби в производствения процес
  • Изчисляване на добива
  • Качествена характеристика на готовата продукция
  • Технологичен контрол
  • Окачествяване на готовата продукция
  • Дефекти и болести по готовите изделия
    • Дефекти от качеството на суровините
    • Дефекти от грешки в технологичния процес
    • Преработване на дефектни брашна
    • Болести по готовата продукция
  • Хранителна стойност на готовите изделия
  • Повишаване на качеството и на хранителната стойност на готовите продукти
  • Повишаване на качеството на готовите продукти
    • Технологични мероприятия
    • Подобрители на качеството на хляба
  • Повишаване на хранителната стойност на готовите продукти
    • Белтъчна стойност
    • Минерална стойност
    • Витаминна стойност

Технология на хляба

  • Качествени показатели на хляба
    • Горна повърхност и кора на хляба
    • Средина, вкус и мирис на хляба
    • Преснота, плесенясване и хигиена на хляба
    • Предпочитания на потребителите
  • Методи за приготвене на тестото
    • Методи за приготвяне на пшенично тесто
      • Еднофазни методи
      • Двуфазни методи
      • Многофазни методи
    • Методи за приготвяне на ръжено и на ръжено-пшенично тесто
      • Директен метод
      • Индириктни методи
      • Комбинирани методи
  • Видове хляб
    • Основни видове пшеничен хляб
    • Специални видове пшеничен хляб
    • Ръжени и ръжено-пшенични видове хляб
    • Хляб за здравословното хранене
    • Малки хлебчета
    • Питки
    • Погачи
  • Запазване на хляб и на полуфабрикати чрез замразяване
    • Дълбоко замразяване на хляб
    • Дълбоко замразяване на полуфабрикати

Технология на хлебните изделия

  • Кифлени изделия
  • Козуначни изделия
    • Козунаци
    • Рула
  • Банични изделия
    • Баници
    • Бюрек
    • Тутманик
  • Гевречени изделия
  • Маслени изделия
    • Милинки
    • Масленки
      • Приготвяне на маслено тесто на поточна линия
    • Соленки
  • Пържени изделия
    • Мекици
    • Понички
  • Сухи изделия
    • Сухари
    • Солети
  • Пици
  • Полуфабрикати

Технология на сладкарските изделия

    • Полуфабрикати в сладкарското производство
    • Характеристика на сладкарските основи
    • Сладкарски основи от пандишпановото тесто
    • Сладкарски основи от маслено тесто
    • Сладкарски основи от парено тесто
    • Сладкарски основи от белтъчно тесто
    • Сладкарски основи от смлени ядки
    • Сладкарски основи от медено тесто
    • Сладкарски основи лангдеша
    • Основи от теста с хлебна мая
  • Полуфабрикати за формиране на сладкарските изделия
    • Сладкарски кремове
    • Сладкарски сиропи
    • Полуфабрикати за художествено оформление на сладкарските изделия
  • Оформяне на сладкарските изделия. Качествена характеристика
  • Сочни сладкарски изделия
  • Сухи сладкалски тестени изделия
  • Кейкови изделия
  • Сладкарски десерти
  • Сладкарски десертни кремове
  • Тенденции на развитие на сладкарското производство

Производство на макаронени изделия

  • Характеристика на макаронените изделия
  • Класификация на макаронените изделия
  • Обща технологична схема при производството на макаронените изделия
  • Характеристика на основните етапи
    • Основни суровини
    • Приготвяне на макароненото тесто
    • Формиране и рязане на макаронените изделия
    • Сушене на макаронените изделия
    • Опаковане и съхраняване
    • Диетични макаронени изделия
  • Качество на макаронените изделия

Литература


PREMIUM
3525 рейтинг
В Bazar.BG от 12 ноември 2012г.
Последно активен вчера в 13:50 ч.
Доставя с отстъпка

Телефон(и): 0889890478
https://www.booktemple.bg/
Люлин 6
гр. София
Карта
Преглеждания: 1860
Отмени
гр. София, Люлин 6
 
Още подобни обяви от Люлин 6, гр. София
Обратно към обявата
Съобщение
Може да прикачите до 4 файла тип: jpg, jpeg, gif, png, pdf, doc, docx, odt, xls, xlsx, txt, zip, rar, tar