Нямаш акаунт? РЕГИСТРАЦИЯ
Здравей!

Влез в профила си, за да имаш достъп до всички опции на сайта. Публикуване на обяви, лични съобщения, запаметяване на любими обяви и търсения.

Още нямаш профил? Регистрирай се.

ВХОД Нова РЕГИСТРАЦИЯ
1/18
Добавена днес, 07:00 ч.
Смокини различни сортове, растения, дръвчета
10 лв
Доставка: За сметка на купувача
Описание
Много сортове смокини с различни характеристики, приложение, вкусови качества, форма и размер на плода.


Мичуринска 10 или М10 - това може да се каже че е най-българския и един от най-студоустойчивите сортове смокиня, разпространен е още от времето преди освобождението по нашите земи, може да расте и узрява навсякъде в България до 1300 м. надморска височина. Възрастните растения от този сорт издържат до -22 гр. Това е и най-ранния сорт смокиня, в различните райони на България зреенето на основната реколта започва от средата на юли до началото на август. Плодовете достигат среден размер и са светло до тъмно червени/виолетови. Най-ценното му качество (среща се при много малко смокинови сортове) което всъщност притежава и го отличава от другите е, че той плододава редовно и всяка година, дори да измръзне до корен. Тоест, може да плододава на новия растеж от текущата година след измръзването му или отрязването на стъблото до земята, подобно на малините и други храсти. Зрее от началото на август.


Далматинска или крушовидна - това е най-едрия сорт смокиня изобщо. Може да расте навсякъде в България на места до 800 м.н.в. и където през зимата температурите рядко падат под - 16 гр. за по дълъг период от време. Както се вижда и от снимките, плодовете му достигат внушителни размери. Те са сладки и с високо съдържание на фруктоза (захар), чудесни са за прясна консумация или за преработка и консервиране. Зрее от края на август.


Панино или суха смокиня - както показва и името, това е един от най-добрите сортове за сушене и мой личен фаворит като вкусови качества ( и не само, на всички хора на които съм давал да го опитат им харесва много), неговото плодно месо не е толкова сочно/течно и консистенцията му е подобна на фурма. Изключително сладки (медни) плодове, които натрупват много захарност. Формата на самия плод също е доста подходяща за сушене, защото е леко сплесната, кожицата е здрава и не се напуква. Може да расте навсякъде в България на места до 800 м. надморска височина и където през зимата температурите рядко падат под - 18 гр. При подходящи условия и липса на валежи в момента на зреене, ако плодовете се оставят малко по дълго без да се берат, те дори започват да съхнат още на самото дърво. Това се дължи най-вече на така нареченото смокиново око (отвора в долната част на плода), което при този сорт е плътно затворено и по този начин през него не могат да проникнат влага или насекоми вътре в плода и да започне ферментация, както е при повечето смокинови сортове. Разбира се, освен за сушене, сорта е идеален също и за прясна консумация или преработка и консервиране. Зрее от средата на септември.


Мъжка смокиня опрашител. Повечето сортове смокини плододават и без опрашване, но опрашването с мъжка смокиня има влияние и оказва съществена роля върху качеството и количеството на реколтата. Опрашените плодове без значение от кой сорт, са винаги по-едри, по-сладки и с по-изразени вкусови качества различни при всеки сорт, в сравнение с неопрашените такива. Благодарение на опрашването, повечето сортове смокини дават и първа реколта през юни-юли, така наречената бреба. Характерното за нея е, че плодовете са до 2-3 пъти по-едри от тези на основната реколта през август-септември. Плодовете на мъжките смокини нямат вкусови качества като на женските и не стават за директна консумация, но след преработка и консервиране от тях може да се приготвят различни продукти като така известното сладко от зелени смокини, сиропи, ликьори и др. Като растения имат по мощен и бърз растеж, могат да виреят навсякъде и са една идея по-студоустойчиви от женските (издържат под -20 гр.), но за да могат да опрашват, добре е да се засаждат само там където през зимата температурите рядко падат под - 15 гр. за по дълъг период от време. При по ниски температури, популацията на смокиновата оса (бластофага) която извършва самото опрашване загива и то не се състои.


Освен тези, имам още над 40 сорта смокини. От някои от тях мога да предложа отделни растения с различни размери, от други само резници за вкореняване срещу заплащане или размяна за други сортове които нямам. Повече информация относно тях при запитване.


Предлагам няколко размера дръвчета от трите сорта и мъжка смокиня, които са с различна възраст и големина.Сорт М10

Размер 1 - едногодишни - 10 лв. (същия размер, но засаден в контейнер - 15 лв.) налични

Размер 2 - двегодишни - 20 лв. изчерпани

Размер 3 - три и четиригодишни, плододаващи - 30 лв. изчерпани

Размер 4 - пет и шестгодишни, плододаващи - 50 лв. изчерпаниДалматинска

Размер 2 - двегодишни - 20 лв. изчерпани

Размер 3 - три и четиригодишни, плододаващи - 30 лв. изчерпани

Размер 4 - пет и шестгодишни, плододаващи - 50 лв. изчерпаниПанино

Размер 4 - пет и шестгодишни, плододаващи - 50 лв. изчерпаниМъжка смокиня

Размер 3 - 20 лв. наличниИзпращам с Еконт из цялата страна.Забележка: Текста с описанието и всички снимки в обявата са мои лични от собствените ми растения. Моля да не ги използвате за лични или други цели, без да сте ме попитали предварително и изрично да съм дал съгласието си за това.


Оценка 5 от 1 глас.
1068 рейтинг
В Bazar.BG от 26 май 2016г.
Последно активен днес в 07:00 ч.
Доставя с отстъпка

гр. Берковица
Монтана
Карта
Преглеждания: 1190
Отмени
гр. Берковица, Монтана
 
Обратно към обявата
Съобщение
Може да прикачите до 4 файла тип: jpg, jpeg, gif, png, pdf, doc, docx, odt, xls, xlsx, txt, zip, rar, tar