Нямаш акаунт? РЕГИСТРАЦИЯ
Здравей!

Влез в профила си, за да имаш достъп до всички опции на сайта. Публикуване на обяви, лични съобщения, запаметяване на любими обяви и търсения.

Още нямаш профил? Регистрирай се.

ВХОД Нова РЕГИСТРАЦИЯ
1/2
Добавена 28 мар, 13:38 ч.
Турска трахана TARHANA ZAIKA 500 гр.
4,50 лв
Доставка: Купувача
Описание
Съдържание: Пшенично брашно, кисело мляко, черен пипер, доматено пюре, лук, сух джоджен, мая, сол.
Рецепта: В тигана се слагат олио и две смлени скилидки чесън и се запържват. Добавете домат или 1 чаена лъжичка доматено пюре към тази смес и я запържете. Добавете 1,5 чаши студена вода за всяка лъжица тархана, Пропорции: една супена лъжица тархана на човек/порция. След като поври няколко минути на слаб огън, сервирайте. По време на варенето следва да се бърка постоянно.
Трахана или тархана – е ястие с персийски произход, подобно на попара. Разпространена е в Странджа, Сакар, Родопите и други райони на страната. Траханата предимно се замесва с квас ферментацията на която се поддържа 4 – 5 дни преди да се изсуши, и придава специфичния аромат и леко кисел вкус и я прави подходяща храна за хора със стомашно-чревни заболявания.
По начина на приготвяне може да се оприличи с италианската „паста“, доколкото изходната суровина на заливката се приготвя като тесто от брашно и зеленчуци, което след неколкократно омесване и втасване се изсушава и стрива. Така консервираният и гранулиран продукт може да се използва целогодишно за варене на сос, с който се накисва препечен надробен хляб, овкусен със сирене и масло.
В миналото в Карловско тарханата се е приготвяла от почти всички зеленчуци в двора – домати, червен пипер, моркови, целина, нахут (сланутък на старобългарски). Те се сваряват, пасират и омесват с брашно и мая, балканска чубрица, стрит магданоз, а понякога и с джоджен, мащерка и риган. Тестото втасва и след това се претрива с още брашно на полусухи трохи. Изсушава се на слънце и се съхранява в платнени торби на сухо и проветриво място, за да не „хване молци“.
Употребявала се е като каша или гъста супа. Сместа се изсипва в гореща вода и се бърка до омекване на парченцата. Обичайно се е поливала с препържен зехтин, шарлаган, сусамово масло или мас.











All reactions:
2Milena Angelova and Lavender SHOP



10 рейтинг
В Bazar.BG от 22 юли 2021г.
Последно активен вчера в 19:40 ч.
Отговаря бързо
гр. Ямбол
Ямбол
Карта
Преглеждания: 54
Отмени
Съобщение
Може да прикачите до 4 файла тип: jpg, jpeg, gif, png, pdf, doc, docx, odt, xls, xlsx, txt, zip, rar, tar