Нямаш акаунт? РЕГИСТРАЦИЯ
Здравей!

Влез в профила си, за да имаш достъп до всички опции на сайта. Публикуване на обяви, лични съобщения, запаметяване на любими обяви и търсения.

Още нямаш профил? Регистрирай се.

ВХОД Нова РЕГИСТРАЦИЯ
Неактивна обява
Добавена днес, 12:24 ч.
Чуфа - разсад
15 лв
Доставка Купувача
Описание
ЧУФА (ЗЕМЕН БАДЕМ) - Cyperus esculentus
За родина на Чуфа, се смятат Северна Африка и Средиземноморието. Представлява многогодишно растение, което достига височина до 50 - 60 см.У нас, Чуфа се отглежда като едногодишна култура. Листата на растението са тревисти и често се бъркат с обикнвената трева . Коренищата са фини и влакнести и по тях се оформят много възли (клубени) – до над 500 на брой, за коренище. Едно растение може да произведе от няколкостотин до няколко хиляди грудки по време на един вегетационен период. При ниски температури листата, корените, коренищата и базалните луковици умират, но грудките оцеляват и поникват отново през следващата пролет. Клубените са с големина 2,5 - 3 см. Кожицата им е кафява на цвят, а ядротое бяло. По форма клубените наподобяват на бадем. Затова растението е познато още с името "Земен бадем". Надземната част на Чуфата, в прясно или в сушено състояние, се използва за храна на домашни животни. А клубените , са ценен хранителен продукт за човека. Вкусът им е повече от отличен. Може да се консумират сурови, варени или печени. Най-добрият и лесен вариант за тяхното съхранение е, да се изсушат напълно. Добре изсушени могат както да се ядат, така и да се използват за посев, като предварително се хидратират. Сеитбата на растението се извършва към края на м. май. В гнездо се поставят по 3-4 броя ядки. Заравят се на дълбочина 7 - 8 см. Поникват на 8-10-ти ден. Чуфа не изисква никакви специални грижи. Достатъчно е редовно да се полива и плеви. Към прибиране на реколтата се пристъпва в края на м.септември, когато листата започнат да жълтеят и изсъхват . Извадените клубени се почистват от пръстта , измиват се и се изсушават на слънце или в подходящо помещение. Късното прибиране на Чуфата допринася както за пълното узряване на грудките, така и за образуването на по-голямо количество масло. Маслото извличано от клубените Чуфа, наподобява маслото, което се получава от маслините. Съдържа изключително ценни вещества и се смята за една от "храните на бъдещето". Чуфа е богат източник на фибри, минерали, захари, нишесте, витамините Е, С, В1 и други полезни вещества. Съдържащата се в клубените олеинова киселина, регулира нивата на лошият LDL холестерол, предпазва организма от развитие на атеросклероза, сърдечно съдови, стомашно чревни и други заболявания. Голямо е приложението на Чуфа и в кулинарията. Изсушените клубени, сурови или леко запечени се накисват във вода, след което се смилат. Прецеждат се и се получава вкусно ядково мляко, което може да се подслади с мед. В сладкарските фабрики на редица страни, Чуфа се добавя към торти, сладкиши, бисквити, бонбони, шоколади, марципани, халви и др. От добре изсушените, изпечени във фурна и смлени клубени, се прави и чудесно ароматно, диетично кафе. В Китай, Чуфа се счита за мощен афродизиак.
Преглеждания: 67
Обявата не е активна
Намери други обяви в Градина -> Разсади в гр. София