на плодове за вашата трапеза трябва да обърнете внимание на черешата. Червените
плодчета с приятен тръпчив вкус са не само вкусни, но и много полезни за
здравето.
Черешата е богат източник на ценни хранителни вещества. На първо място в
списъка се нареждат антиоксиданите. Те помагат в борбата със свободните
радикали, предпазват от рак, от проблеми със сърдечно-съдовата система, забавят
процеса на стареене. Друго, не по-малко, ценно качество на черешата е
способността и да предотвратява и облекчава артрита и подаграта.
Черешите са богати на флавоноиди - като важните за имунитета антоцианини.
Съдържат и кверцетин - силно противовъзпалително вещество, облекчаващо болката
в ставите и предпазващо от очни заболявания. Черешите са богат естествен
източник на елагова киселина, която има антиканцерогенни свойства, и на витамин
С, които подпомага производството на колаген, поддържа здравия вид на кожата и
косата и успешно се бори с вирусите и бактериите.
Черешите помагат за намаляване на нивата на пикочната киселина в организма. Те
съдържат много калий, който пък е много полезен за сърцето, а и не само.
Черешата е много полезна специално за жените. При болезнена менструация червените
плодчета намаляват болката, облекчават спазмите и подобряват кръвообръщението в
матката.
Полезните свойства на черешата не се изчерпват само до тук. Освен за здравето
този плод е полезен и за външната красота.
Черешата е продукт с ниско съдържание на калории, така съвсем спокойно може да
се консумират в големи количества.
заболявания.Консумацията на череши значително облекчава болката.Черешите благоприятстват здравето на костите.Контролират кръвното налягане.Сокът е добър помощник в борбата срещу излишните килограми.Сокът от череши помага при безсъние, има противовъзпалителен ефект и антисептични свойства.
Редовната консумация
на сокчереши спомага за отделянето на соли и вреден холестерол от организма.
Вещества, присъстващи в състава им, намаляват вредното въздействие на
радиацията върху човешкото тяло.
Пектиновите
съединения в състава на черешите допринасят за отстраняването на вредни
вещества (шлаки, отрови) от тялото.
Витамини в 100
г череша:
· 0.098 mg бета-каротин;
· 029 mg тиамин (В1);
· 0, 298 mg токоферолов еквивалент
(Е);
· 5, 991 ug фолиева киселина (В9);
· 14, 998 mg аскорбинова киселина
(С);
· 0, 476 mg ниацинов еквивалент;
· 0,06 mg пантотенова киселина
(В5);
· 0, 378 mg витамин РР;
0, 029 mg рибофлавин
(В2);
· 392 ug биотин (Н);
· 0, 048 mg пиридоксин (В6);
· 16,77 µg ретинолов еквивалент
(А).
Препоръчваме да се консумира охладен, за да се насладите максимално на вкуса.
Стара Загора